Yerinden yönetim kuruluşları ve özellikle yerel yönetimler, bağlı kuruluşları ile bunların birliklerinin hizmet niteliği ile olanaklarının ve kurumsal yapılarının geliştirilmesine katkıda bulunmak;
Çağın gereklerine uygun kamu hizmeti üretme gereği gözönüne alınarak, bu birimlerde nitelikli hizmet – üretken emek ilişkisini gözeten istihdam politikalarının ve nitelikli çalışma ilişkileri koşullarının yaratılmasına destek olacak öneriler geliştirmek;
Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda ulusal bağımsızlık ve demokratik, toplumsal, planlı kalkınma ilkelerine dönük olarak, yerel düzeyde kamusal hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla yerel, ulusal ve uluslararası politikaların oluşumuna çalışmak, politika gündemine müdahale etmek, seçenekler geliştirmek, bunları yaygınlaştırmak;
Yurttaşların yerel sorunların çözümüne etkin, özgür ve eşit olarak katılmalarını özendirmek ve ulusal, toplumsal ve kamusal yararı gözetme bilinci içinde yerel kalkınmayı güçlendirerek kamu yararının gerçekleşmesine katkıda bulunmaktır.
Dernek, bu amacı gerçekleştirmek için:
DERNEĞİN ETKİNLİK ALANLARI
Derneğin temel etkinlik alanları, aşağıda sıralanan beş başlıkta toplanmaktadır.
Politika Geliştirme Çalışmaları
Yerinden ve yerel yönetimlere ilişkin tüm temel yasalar değişikliğe uğratılmaktadır. Yeni yasa çalışmaları, genel olarak kamu yönetimi örgütlenmesini dönüştürmektedir. Yeni yasalarla kurulan sistemin ülke yararına biçimlenmesini sağlamak, bunların hukuksal ve pratik uygulanışını izlemek ve değerlendirmek, ulaşılan sonuçların yetkili kurumlar ile kamuoyuna iletilmesi yoluyla politikaların oluşum sürecine katkıda bulunmak önem taşımaktadır.
Araştırma Geliştirme Çalışmaları
Yerel yönetimler, merkezi yönetim kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek odaları ve diğer toplumsal örgütlerle ortak araştırma konuları belirlenerek yapılacak araştırmalarda temel ölçüt, Türkiye'nin gerçek gereksinmeleridir. Araştırmalar, ülkenin coğrafyasına, geleneklerine, insanlarının doğasına en uygun politika ve teknikleri geliştirmeyi amaçlayacaktır.
Yerel yönetim kuruluşlarına hukuksal ve teknik olarak her türlü konuda danışma hizmeti vermek ve doğrudan yardımda bulunmak. Bu işlev, araştırma, eğitim, yayın ve toplantı çalışmalarıyla genel olarak yapılacağı gibi, belediyelerin istekte bulunmaları durumundan doğrudan ve sorun odaklı olarak da yürütülecektir. Danışma ve yardımın üçüncü biçimi, internet üzerinde kurulacak yerel yönetim paylaşım ağları üzerinden çalışmadır.
Eğitim Çalışmaları
Günümüzde hemen tüm yerel uygulama alanlarında kapsamlı bir eğitim gereksinmesi vardır. Bunlardan altısı, bugün ve gelecek birkaçyılın öncelikli çalışma alanlarıdır:
Yayın Çalışmaları
Araştırma sonuçlarının raporlanarak kitaplaştırması, toplantı bant çözümleri ile bildirilerin basılması, iki aylık bir süreli yayın çıkarılması, yayın çalışmalarının başlıca ürünleridir.